Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Gastronomi Turizminin Önemi

Gastronomi turizmi bugün hiç olmadığı kadar önemli. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, destinasyona ait mutfak kültürü, seyahat deneyiminin önemli bir parçası haline gelmiş durumda… Gastronomi turizminin gelir seviyesi yüksek, etnik mutfak kültürlerine seyahat etmekten hoşlanan, deneyimlerini paylaşan ve yüksek harcamalar yapan ziyaretçileri çekiyor. Gastronomiyi ekonomik kalkınmanın itici gücü yapan da işte bu. Yereli kaliteyle, deneyimi hazla birleştirmek Türk mutfağının cazibesini artırmanın iki yolu. 

Dijital teknolojinin hızlı gelişimi, ulaşım imkanlarının ve bireysel seyahatlerin çoğalmasına paralel olarak yerel mutfakların destinasyon seçimine etkisi de günden güne artıyor. Bir instagram postu küçük bir köyü  turizm destinasyonuna dönüştürebiliyor. 

Çok köklü bir tarihe, çok zengin bir kültürel yapıya sahip olan Türk mutfağı sürdürülebilir kalkınmanın simgesi olarak bu coğrafyada öne çıkıyor. Yerel yemeklerin varlığını sürdürebilmesi, ürün çeşitliliğinin korunması, tarım ve hayvancılığın teşvik edilmesi, yerel halkın iş potansiyelinin artmasına bağlı yerinde istihdam, genç ve kadın istihdamı nitelikli bir gastronomi deneyimini  beraberinde getiriyor.